家与店·建筑夫妻档(下)

 

 

 

 

 

编辑-王俊睿                    图文-张博、王晶晶                                                           校对

Editor-Junrui Wang        Photograph/Article-Bo Zhang & Kingking Wang         Proofreader-Sara Mcelroy

 

 

说到开店,本来是想着再过10多年才能实现的梦想,真不敢相信就在眼前了。

 

这个想法由来已久,最初的我们苦于没有思路和机遇,便将它一直搁在那里,慢慢的沉淀,默默的生根。而这个想法最终能落地的主要原因,是作为建筑师夫妻档的我们,对于这个职业本质的忠诚。理解彼此的想法,并互相支持和欣赏,让我们走到了现在。

 

2011年9月份,我们正式租下这个商铺,虽然很多细节都没有考虑清楚,可事情就这么轰轰烈烈的开始了。

 

最初,我们想创造一个“社区氛围”的文化据点,“吃”只是作为一个切入社区生活的主题,让更多人能参与进来——也许他(她)会因为这里创造的氛围和节奏影响各自的生活轨迹——书吧阅读、小型展览、主题沙龙、电影音乐、了解各种公共文化活动的海报通知,等等。我们设想这里是一个设置在普通社区内的实验装置,像以往在OCT、798这样的地方才可能出现的小而有趣的空间。

 

We had the idea of designing our own restaurant for a long time and thought it would be accomplished 10 years from then. Yet, life was full of surprises and we fulfilled our dream in 2011.

 

The concept of the restaurant was to create a “Community Hot Spot” and to attract people via delicious food. In order to involve more people into our cultural hot spot, we also provided a reading lounge, mini exhibition, salon, film screening and other information for public activities, etc. Rather than just a restaurant, we wished to treat it as an experimental space for the neighborhood such as OCT and 798 (OCT and 798 are renovated factory places for frontier artist gathering, which influenced the business mode of Modern Art in China).

 

在这个远离市中心的地方,让“文化”和“吃”两个看似不同属性的事件发生在一个容器中,便是这个餐厅的最原始最核心的价值理念。

 

感谢幸运的眷顾,我们的努力也得到了生活于此的大家的认可。餐厅作为一个特别的存在,吸引了各种人群,也变成一个结朋识友的地方。三五好友来这里吃饭休憩,干脆把这儿当作另外一个家:来看看书,聊聊天,喝喝茶,甚至一坐就是一下午,将他们在生活中的体会与我们分享。我们非常喜欢这样的客人,也很愿意大家将生活点滴带到餐厅里酝酿发酵。

 

Though our restaurant is not located in the downtown area, we believed such a place, which combines the activities of both eating and social cultivation, would bring in interesting things.

 

Luckily, it seemed our restaurant gained a lot of admiration. As a place to relax, we attracted all different kinds of people and a lot of them became our friends. Some of them even made themselves home and would spend the whole afternoon in the garden just chatting, reading or tasting tea. Everyone shared stories, elevating the project from a mere space to a community.

 

空间的功能是由餐厅和设计工作室两个部分组成的。餐厅占据整个空间一层和一部分的二层,主管吃喝玩乐;设计工作室在二楼的尽头,相对独立,主管两个人的读书学习和创作思考。这个设计的最大难点在于空间本身的过深、过窄、过高(图1),它们都将导致通风不好和过于压抑,而这些都会是餐厅的致命伤害。

 

如何化解这些消极因素,并使其转化为积极效应,是我们设计的出发点——“空间拆解”(图2)。首先,将一层入口处的方形区域向城市界面打开,植入庭院,成为整个空间序列的起点(图3-5),从而将入口的心理感受向内部推进,削减了空间过深之感。再配以绿植与灯光,营造轻松的环境氛围,也为精致的品食做心理铺垫,同时将独立吸烟区设置于此。

 

The overall space is composed of two mayor functions: cafeteria and work studio. The cafeteria is located on the 1st floor and part of the 2nd floor. The work studio is located at the end of the 2nd floor facing the street. We identified two initial problems when we first encountered the site. First, the space was a super narrow town house typology. People standing inside would immediately feel depressed because of its inappropriate ratio between height and length (Pic1). Our task was to eliminate this feeling of depression and to make use of the current situation.

 

We came up with the solution of “space decomposition” (Pic2). First, we opened up the 1st floor entrance and transformed it into a garden that embraces the urban context. Accompanied with planting and glamorous lighting fixture, we extended the openness into the cafeteria space (Pic3-5).

 

2014.03.29

 

图1-设计策略

Pic1-Design Strategy

图2-功能分析轴测图

Pic2-Axonometric Drawing of Functionality

图3-入口庭院,通过玻璃来增加空间与光的层次感

Pic3-Entrance Garden

建筑师的寿司店+工作室,深圳

Architect's Sushi Restaurant + Design Studio, Shenzhen

设计团队:张博 王晶晶

面积:52㎡

地点:深圳市龙岗区坂田雅园路中海月朗苑7-12商铺

 

Design Team: Bo Zhang & Kingking WangProject

Area: 52m²

Location: Shenzhen, China

 

 

商铺原状

Before

接着,餐厅内部的局部通高和线性的空间设计,让使用者的视线延伸,削弱了空间过窄之感(图6)。同时巧妙设计边角部分,如吧台,将原本被压迫的空间激活,使空间流动,并在不同区域中互动。二层的小型展览空间(图7)也融入到了一楼的视线范围内。整个设计主要采用浅色来拓展感观尺度,配合暖调的家具和铺地来突出设计的简洁。

 

Instead of a full floor, we constructed only half of the 2nd floor in order to leave a double height space for the 1st floor cafeteria. The space successfully suppresses its original feeling of narrowness (Pic6). Making use of the corner space was also another gesture we utilized to activate the restaurant, which you can notice clearly in the bar area. On the 2nd floor, we have a mini gallery space that performs as a lure to pull customers upstairs (Pic7). Light and warm color is the major tone for the interior and furniture.

 

商铺现状

After

图4-灯具

Pic4-Lighting Fixture

图5-天花边缘灯光设计

Pic5-Cove Lighting

图6-餐厅内部通高空间,视线延伸,二层两个坡顶的小盒子作为室内空间的焦点

Pic6-Double space

图7-从二层工作室入口朝室内看

Pic7-View from work studio on 2nd floor

图8-收银台上方的灯光设计,加强了空间的延伸感

Pic8-Bar area

图9-从楼梯看入口和工作室

Pic9-Entrance from inside

第三步,作为整个餐厅的视觉焦点,两个连体设计的坡顶小盒子在二楼起着空间过渡的重要作用(图6、10),它们的位置正好位于整个空间的三分之二处,有效的引导了视线,同时也化解了空间过高的感受。

 

此外,在进入二层用餐区的过程中,我们设置了拥有很多可能性的空间场景,这里借鉴了中国园林步移景异的空间处理(图9-10),让顾客来探索空间的趣味性,从而引导他们融入、并乐在其中。

 

By implementing two adjacent sloping roof cabinets, we made a focus point among the space sequence and generated interests for the double height space (Pic6, 10). In Chinese gardens, planners usually manipulated the walking path to direct people’s eye sight. Continuing the principle, we managed to make use of the stair and try to create different scenes for people moving upward to the 2nd floor. (Pic9-10).

 

图10-小型展廊和高低布置的灯饰使得空间更加活跃

Pic10-Small gallery and lighting fixtures

上至二楼,经过就餐区域,便看到ZK小型展廊。通过两个小型盒子(包厢)的设置,连接就餐区与工作区的展廊将给人由宽至窄的感受,让人的内心安静并融入展廊的氛围里,同时也使得空间逐渐产生私密性(图11-13)。

 

Customers love the intimate feeling inside these two little cabinets. Staying in the semi-private “house”, which is literally the geometric outline of a typical house, people can sip coffee and tea while in the meantime appreciate the exhibition pieces posted on the long wall (Pic11-13).

 

图12-卡座内的空间和展廊相对,融为一体

12-Cabinets

图11-展廊,通往工作室

Pic11-Gallery

图13-二层展廊看一层入口处的吧台空间

Pic13-View from above

图15-工作室入口

Pic15-Work studio entrance

图14-一层入口上方的墙面可作为幻灯投影的背景墙 Pic14-Projection from 2nd floor

图16-工作室内部

Pic16-Work studio

后记:

转眼已是小店经营的第三个年头,回头看,不免觉得当初的简单与冲动,中途经历了各种起伏,因为政治事件(钓鱼岛)的影响甚至几乎无法生存。我们也从简单的经营小店,到开始真的懂得如何经营人生。事物的发展都遵循着自然的规律,我们必须遵守并学习这些法则,来指引我们的漫漫长路。我们也感谢彼此,在每一个最困难的时刻,能互相理解跟扶持,有时候,就是需要另外一个人来给自己讲那些不切实际的鼓舞的话,走过来了,就都好了。

 

故事,也就这样发生了。

 

3 years had passed since we designed the restaurant. We adored our instant determination at the beginning. Sooner, we learned from the process that a simple decision needed a lot of input to make it happen and run smoothly. The business went up and down, at one point we were even influenced by political events that almost tore the restaurant apart. However, we believe there is nothing that cannot be conquered if we can support each other, grow together, and understand each other. Maybe that’s the value of life.

 

张  博

筑博联合公设|上下建筑工作室

主持设计师

 

王晶晶

筑博联合公设|上下建筑工作室

高级建筑师

 

重要作品:

广州逸彩新世界凯粤湾生鲜超市(在建)

保利上城小学(在建)

保利上城幼儿园(竣工)

金城墅院(竣工)

荷亭水院(在建)

 

重要奖项:

作品《建筑师的寿司店+工作室》、《广州逸彩新世界凯粤湾超市设计》入选从深圳出发-设计之都2012作品展,并入选《住区》、《室内设计师》等杂志;

2013年,上下建筑工作室受邀参与由深圳市规划和国土资源委员会主办的《设计与生活》第五期建筑小旅环节,并接受专访。

 

 

订阅无论微信公共平台

微信号wulunwhatever